UncategorizedVoor- & Nadelen van Bitumen Dakbedekking

25 augustus 2021by admin0
https://www.hsdakdekker.nl/wp-content/uploads/2021/04/WhatsApp-Image-2021-04-01-at-14.11.37.jpeg

Bitumendaken – De voordelen én nadelen

Een van de meest gebruikte dakbedekkingsopties voor platte daken is bitumen dakbedekking of een gemodificeerd bitumen dak. Gemodificeerd bitumen is een soort asfaltproduct dat op een aantal manieren op het dak kan worden aangebracht, bitumen kan verwerkt worden bij zowel warme als koude temperaturen. Gemodificeerde bitumen daken hebben veel voordelen ten opzichte van andere soorten membraandakbedekking, en worden vaak gezien als het moderne alternatief voor het opbouwdak.

Vraag uw gratis offerte aan bij HS Dakdekker!

Bitumendak voordelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een bitumen dak op uw woning of ander gebouw. In tegenstelling tot sommige nieuwere soorten dakbedekking, heeft bitumineuze dakbedekking een lange, bewezen staat van dienst waar op gerekend kan worden. Bitumen daken zijn een van de meest duurzame dakbedekkingsmaterialen, een bitumendak gaat mits goed aangelegd gemakkelijk 20 jaar of langer mee.

Ongeacht hoe het materiaal wordt aangebracht (zelfklevende platen, warmgewalst asfalt of koud aangebrachte kleefstoffen), de naden zijn meestal aan elkaar gesmolten, waardoor lekken worden gedicht. Andere soorten membraandaken hebben naden die open blijven of bedekt zijn met een ander materiaal dat na verloop van tijd zwakker kan worden, dus het feit dat een bitumen dak naadloos kan zijn is een groot voordeel.

Bitumen daken zijn ook zeer duurzaam. Ze hebben een hoge treksterkte zodat het onwaarschijnlijk is dat ze het soort scheuren ontwikkelen waar andere platte daken en membraandaken bekend om staan. Bitumineuze dakbedekking ook bestand tegen wind, vuur en hagel, zodat het onwaarschijnlijk is dat het beschadigd raakt in geval van een storm. Veelal wordt een bitumen dak ook geplaatst met een zeer lange fabrieksgarantie die kan helpen om de levensduur van het dak te garanderen.

Bitumendak nadelen

Zoals alle beschikbare daktypes heeft ook een bitumendak enkele nadelen. De eerste is de zwarte kleur, die warmte kan absorberen in plaats van reflecteren. En hoewel het materiaal zelf niet beschadigd wordt door hitte of UV-stralen, kan deze absorptie van warmte leiden tot oververhitting van het gebouw eronder, als er geen goede isolatie wordt gebruikt.

Bitumen dakbedekking is ook verkrijgbaar in 1-, 2-, of 3-lagen. Het 1-laagse materiaal is niet duurzaam, en kan bij gebruik bepaalde problemen opleveren zoals voortijdig afbreken, terwijl de 2- en 3-laagse materiaaldaken aanzienlijk meer kosten om te installeren, waardoor dit een van de duurste soorten platte dakbedekkingsproducten kan zijn die er zijn.

Granulaten moeten worden opgenomen als onderdeel van het installatieproces om te helpen het dak te beschermen tegen de zon. Als deze niet worden aangebracht, kan dit de temperatuur van het gebouw verder opdrijven of het dak beschadigen. Helaas zijn niet alle bitumendaken voorzien van granulaat als onderdeel van het installatieproces.

Ten slotte, als uw dak veel water kan vasthouden of plassen water kan verzamelen na een regenbui, kan dit het bitumen dak voortijdig verouderen en beschadigen.

Een bitumendak uurzaam als het goed gedaan wordt

De sleutel tot een succesvol bitumen dak is ervoor te zorgen dat u het op de juiste manier laat doen. Dit betekent dat u een 2- of 3-laags materiaal gebruikt en dat u het laat coaten tegen UV-blootstelling. Als het goed gedaan wordt, kan een bitumen dak veel langer meegaan dan de concurrentie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Direct contact? Klik hier om te bellen